ZDA

Novosti

Hrvatska komora arhitekata Aco Feal Roefix Caparol Ivano bazeni Webgradnja gradimozadar

BEOWULF - Benjamin Bagby, glas i anglosaksonska harfa

16.06.2015
Benjamin BagbyKoncertna sezona Zadar 2014./2015.
Pretplata
Petak, 19.6. 2015.
Crkva sv. Donata, 20 h

BEOWULF

Benjamin Bagby, glas i anglosaksonska harfa

Osnivač i voditelj Sequentiae, jednog od najznačajnijih ansambla za ranu glazbu, Benjamin Bagby, izvest će srednjovjekovni junački anglosaksonski ep Beowulf!

U petak 19. lipnja u crkvi sv. Donata s početkom u 20 sati, održat će se posljednji koncert u sklopu Koncertne sezone 2014./2015. Po prvi put u Zadru i nakon više od dvadeset godina u Hrvatskoj, gostuje Benjamin Bagby, medievalist, pjevač, instrumentalist, svjetski priznati stručnjak za ranu glazbu.

Radi se o osnivaču Sequentiae, jednom od najznačajnijih ansambala za ranu glazbu u svijetu, koji se od 1974. naovamo bavi rekonstrukcijama rane srednjovjekovne glazbe. Dugi niz godina Bagby je djelovao u Kölnu, a danas djeluje u Parizu. Tamo uz suprugu, također pjevačicu, muzikologinju i stručnjakinju za ranu glazbu, Zadranku Katarinu Livljanić, radi na Sorbonnei na magistarskom studiju i predaje srednjovjekovnu izvođačku glazbenu praksu.

Savršen ambijent za Bagbyjev nastup u Hrvatskoj je upravo srednjovjekovna, akustički i ambijentalno inspirativna Crkva sv. Donata.

Zadarskoj publici predstavit će kroz rekonstrukciju i izvedbu srednjovjekovnog anglosaksonskog epa Beowulf.

Ep je djelo nepoznatog autora te je jedino preživjelo staro-englesko djelo. Sadrži više od tri tisuće stihova (Bagby će izvesti prvih osam stotina). Nastao je u 11. stoljeću, a postoje teorije koje ga smještaju još u 6. stoljeće. Ima korijene u umijeću scopa u kojem pjevač, pripovjedač i recitator u jednom izvodi djelo. Te su izvedbe na formalnim i neformalnim okupljanjima bitno doprinosile plemenskom društvu rano-srednjovjekovne Engleske.

Priča o heroju Beowulfu koji je oslobodio Hrothgara Danskog od Grendela, čudovišta u ljudskom liku, ispričana kroz interpretaciju ovog izuzetnog umjetnika u ambijentu crkve sv. Donata, zasigurno je vrhunac je Koncertne sezone Zadar.

Prodaja karata: Blagajna HNK Zadar od 11 do 13 i od 18 do 20 h

Pred crkvom sv. Donata sat vremena prije početka koncerta.