ZDA

Novosti

Hrvatska komora arhitekata Aco Feal Roefix Caparol Ivano bazeni Webgradnja gradimozadar

Gradionica: ŽuTINEL i ZeleNIŠE ponudili najbolja rješenja za uređenje

12.06.2017
najbolja rješenja za uređenje


U „menzi" festivala KvarArt u petak su proglašeni pobjednici "Gradionice", radionice oživljavanja zapuštenih gradskih prostora koju su organizirali Grad Zadar, Eko Zadar i Društvo zadarskih arhitekata.

Sedam timova osmislili su put za razvoj prostora bivše vojarne na Voštarnici na kojem se do 17. lipnja održava prvi zadarski kvartovski festival. Zadatak je bio promisliti prostor i ponuditi primjenjiva rješenja s tzv. low budget elementima, a na prvom mjestu završile su ideje timova "ŽuTINEL" i "ZeleNIŠE".

"ŽuTINEL" (Zrinka Vrkić, Natalija Šarlija, Renata Petani) je ponudio intervenciju u centru obuhvatnog prostora (parking) koji bi transformirali u dnevni boravak, u kojem bi se nalazio svojevrsni amfiteatar i dio za opuštanje i sjedenje, poput tinela sa zelenilom, s mogućim komercijalnim i glazbenim sadržajima; uz jeftine materijale poput sjenila, paleta i boja, uz participaciju samih građana. Prostor predstavlja srce same lokacije iz kojeg bi se nadogradili budući sadržaji i aktivnosti u obuhvatu.

najbolja rješenja za uređenje


"ZeleNIŠE" (Lucia Kalogjera, Denis Grubišić, Manolo J. Birkić) su se fokusirali na prostor menze/skate oaze s intervencijom u nišama, uz montažni kafić, crveni prolaz i palete. Ideja je prošupljiti zelenilo uz Crveni put te pomoću dobivenih niša stvoriti prostor za različite sadržaje. Uzima se modul drvene palete, koje se slažu jedna na drugu, te se time dobiva prostor na kojem se može boraviti unutar zelenila. Od paleta se stvara umjetna topografija umetnuta u zelenilo. Stvoreni prostor u zelenilu vizualno komunicira sa prostorom unutar zgrade Menze preko velikih prozorskih otvora.

najbolja rješenja za uređenje


Nina Ninčević kao jedna od moderatorica Gradionice kazala je kako je svih sedam timova bilo vrlo uspješno, posebno kada se u obzir uzme tako malo vremena za rad. Mlade arhitekte posebno je pozdravila Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadar, te Šime Erlić ispred Grada Zadra i kao član ocjenjivačkog suda, kazavši kako nema sumnje da se pokrenuo put prema tome kako bi ovaj prostor jednom mogao izgledati - kreativna i urbana zona grada Zadra.

najbolja rješenja za uređenje


Publici je predstavljen i projekt koji se provodio u Zagrebu i Šibeniku, odnosno mladi arhitekti govorili su o svojim iskustvima transformacije grada, u kojima se radi o preciznim intervencijama u javnom prostoru uz participaciju građana za bolji urbani život zajednice.

Izvor: 057info