ZDA

Novosti

Hrvatska komora arhitekata Aco Feal Roefix Caparol Ivano bazeni Webgradnja gradimozadar

Izložba Continuity of Modernity

02.02.2016
Continuity of ModernityKontinuitet modernosti, naslov je izložbe otvorene u petak navečer u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru.

Izložba, originalnog naziva Continuity of Modernity, predstavlja presjek hrvatske arhitekture od razdoblja Moderne do 2010 godine. Prvi put je prikazana 2007. godine u Beču, a tijekom godina je dopunjavana i prikazivana u brojnim europskim gradovima. Ugostili su je Amsterdam, Ankara, Barcelona, Beograd, Bukurešt, Kotor, London, Madrid, Maribor, Novi Sad, Pamplona, Pečuh, Piran, Podgorica, Rijeka, Sarajevo, Skopje i Vaduz.

Svoj put promoviranja arhitekture izložba je nastavila u Zagrebu u Oris Kući arhitekture gdje je provela ljeto 2015., a sada je došla i u Zadar. U ime Društva arhitekata Zadar okupljene je na otvaranju pozdravila Nina Karamarko.

- Pozivam vas da uživate u povijesti hrvatske arhitekture. Predstavljeno je 87 izložaka koji lako putuju, a u Zadar su došli nakon što su obišli velik dio Europe. Ovo je skoro kao turistički prospekt, ono najbolje što hrvatska arhitektura ima, kazala je Karamarko.

Izložbu je prilikom otvorenja pogledao velik broj posjetitelja, od čega brojni zadarski arhitekti, među njima i Nives Kozulić.

- Ovo je doista najbolje od najboljeg što hrvatska arhitektura ima. Naravno, nije bilo moguće sve ni prikazati, tako da vjerujem da bi bilo još toga za pokazati. Najvažnije od svega je što je ova izložba obišla Europu i pokazala kako je hrvatska arhitektura iznimno visoke kvalitete, kazala nam je Kozulić.

Na malom teritoriju Hrvatske nalazi se razmjerno velika gustoća kvalitetnih arhitektonskih realizacija čija je zajednička odrednica modernizacijska ambicija koja je vezana za vrlo različite izvore: od reprezentacije političke moći do podizanja socijalnog standarda. Izložba prikazuje pojedinačne istaknute gradnje s namjerom da se predstave posebno kreativni periodi i koncepti unutar jedne plodne arhitektonske scene čije su prakse ispunjavale i još uvijek ispunjavaju ulogu „avangarde" koja je korak ispred realne razine razvijenosti i modernosti hrvatskog društva. Upravo u tom specifičnom optimizmu i upornosti da se arhitektonska disciplina apostrofira kao aktivni kulturni ali i politički subjekt treba tražiti relevantnost prikazanih projekata.

Izložba ostaje otvorena do 12. veljače.

Izvor: Zadarski list

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity

Continuity of Modernity